آموزش تصویری نحوه طراحی و ساخت استخر و پرورش ماهی در آن

در این مقاله قصد داریم نحوه طراحی و ساخت استخر پرورش ماهی و نحوه پرورش ماهی را به صورت اصولی و کاربردی به شما علاقمندان به پرورش ماهی آموزش دهیم. در ابتدای
آموزش تصویری نحوه طراحی و ساخت استخر و پرورش ماهی در آن

در این مقاله قصد داریم نحوه طراحی و ساخت استخر پرورش ماهی و نحوه پرورش ماهی را به صورت اصولی و کاربردی به شما علاقمندان به پرورش ماهی آموزش دهیم. در ابتدای پست یک فیلم آموزشی از ساخت اصولی استخر پرورش ماهی و همچنین در پایان مطلب نیز یک فایل pdf در مورد نحوه ساخت و طراحی استخر پرورش ماهی برای شما قرار داده ایم که می توانید بطور رایگان آنها را دانلود نمایید.

مقدمه :

آیا تاکنون از نزدیک ، یک استخر پرورش ماهی دیده اید؟ استخر پرورش ماهی مکانی که مانند حوض یا حوضچه است و قابلیت آن را دارد که درون خود، آب را حفظ کند و از خروج آب جلوگیری کرده و در صورت لزوم بتوان آب آن را عوض کرد و آب تازه درون آن ریخت تا فضولات ماهی و ته مانده غذا و همچنین مواردی که از ماهی باقی می ماند (مانند پولک و.. ) از این طریق از استخر خارج شود تا از بروز بیماری جلوگیری شود.

کلیپ آموزشی ساخت اصولی استخر همراه با پله با قالب بندی و بتن ریزی:

 

لینک دانلود این ویدئو

 

ماهی

توی این پک فوق العاده، روش پرورش ماهی قزل آلا رو به صورت اصولی یاد بگیر. پرورش ماهی قزل آلا اصول خاص خودشو داره اما با کمک این پک می تونی به درآمد فوق العاده بالا و بازدهی بی نظیر برسی. فقط 5 روز از وقتتو می گیره!

 

 مکان مناسب برای ساخت استخر پرورش ماهی :

مناطقی که دارای رطوبت بوده و بارندگی در آن به میزان لازم در سال باشد، (مانند شمال ایران) بهترین منطقه برای ساخت استخر پرورش ماهی می باشد. البته این مطلب به این معنی نیست که در شرایط گرم و خشک نمی توان این نوع استخر ها را تولید کرد. استخر ها را میتوان در تمام شرایط آب و هوایی ساخت و نگهداری کرد و ماهی را در آن پرورش داد.

آیا جابجایی استخر پرورش ماهی امکان پذیر است ؟

استخر هایی که به شکل بتنی ساخته شده اند برای جا به جایی به مناطق دیگر بسیار دشوار و هزینه بر خواهد بود اما امروزه استخرهای نسل جدید تولید می شوند که علاوه بر کم هزینه بودن ساخت آن ، جا به جایی و حمل و نقل نیز بسیار آسان و مقرون به صرفه می باشد. تصویر زیر نمونه ای از استخر قابل حمل را می بینید:

نمونه استخر قابل حمل

چگونگی ساخت استخر پرورش ماهی

استخر پرورش ماهی

احداث استخرهای پرورشی ماهیان گرم آبی

استخر پرورش ماهیان گرم آبی

پس از اینکه مکان مورد نظر جهت احداث کارگاه فراهم شد، باید به انجام سه کار اساسی دراین زمینه پرداخت:

از آنجا که انتخاب هر یک از سیستمهای پرورشی ومقدار ظرفیت کارگاه به شکل و نوع استخرهای پرورشی بستگی چندانی ندارند، لذا چگونگی طراحی وساخت یکی از این استخرها در پی می آید.استخرهای پرورشی ماهیان گرم آبی معمولا مستطیلی شکل هستند ومساحتی برابر نیم تا پنج هکتار را دربر می گیرند،اما مناسب ترین اندازه برای ساخت این نوع استخر ها،استخرهای یک هکتاری است .کنترل این گونه از استخر ها راحت تر است و عملیات غذا دهی ، کود دهی ، سم پاشی ، صید، نمونه برداری ، کنترل رشد ماهیها در آن ساده تر صورت می گیرد. عمق این استخرها در شرایط گرم و معتدل 5/1 تا 2 متر در نظر گرفته می شود ودارای شیب طولی1:200 هستند. ضمن اینکه یک شیب عرضی از دیوار تا وسط استخر نیز دارند. دیواره استخرها مقطعی ذوذنقه ای شکل دارد واز آن جا که فشار آب را تحمل میکند ، ساخت آن از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!

 

علاقه مندان بخوانند: 8 نکته بسیار مهم که در مورد شرایط پرورش ماهی قزل آلا باید بدانید!

روش کار:

همان طور که میدانیم پرورش ماهیان گرم آبی همانند عملیا ت کشاورزی نیاز به بستر حاصلخیز دارد. برای ساخت دیواره های استخر، ابتدا محل ساخت دیواره های استخر را به عمق یک متر گودبرداری می کنند، سپس کانال به وجود آمده را توسط سنگ و چوب پر می کنند تا دیوارها از پی محکمی برخوردار شوند.

سپس روی کانال خاک می ریزند و آن را می کوبند. این عملیات باید با حوصله صورت گیرد. برای این کار ابتدا به میزان 20 سانتی متر خاک ریزی می شود و بعد ازآب پاشی روی خاک دیوار، آن را می کوبند. خاک مورد نیاز برای ساخت دیواره نیز از کف استخر تأمین میشود.

این عمل آن قدر تکرار می شود تا ساخت دیواره استخر با شیب 5/1 :1 به اتمام برسد. مرحله بعدی در ساخت استخر که بسیار حائز اهمیت است، طراحی و ساخت ورودی و خروجی استخر است. برای ساخت دریچه ورودی آب معمولا از یک لوله فلزی یا بتو نی با قطر مناسب در بالای دیواره استخر استفاده می شود که این لوله یک شیر فلکه دارد.

در زیر محل ورود آب از لوله به استخر نیز یک جعبه ثابت با کف توری قرار دارد که از ورود ماهیان هرز، جانوران مضر مو جود در آب، آشغال و اجسام درشت جلو گیری می کند. دریچه ی خروجی استخر (مانک) از جنس بتن(بتن مسلح یا همراه آجر)است که کف و سه دیواره دارد وبرای محکم شدن و استقرارش در دیواره استخر زوایدی در پهلوهایش دارد. دیواره های عمودی مانک که دیواره استخر را قطع می کنند، سه ردیف شیار دارند.

این شیارها روبه روی یکدیگر واقعند وهر یک کاربردی مخصوص به خود را دارند. شیار اول رو به استخر است و شامل یک صفحه توری با قاب فلزی یا چوبی است که از خروج ماهیان موجود دراستخر جلو گیری می کند، با چند تخته چوبی به اندازه دوشیار. در شیار دوم و سوم شاندورهای چوبی قرار دارند که معمولا فضای بین آنها توسط پهن پر شده است و از نفوذ آب به خارج از استخر جلو گیری می کند.

اگر بخواهیم آب از کف استخر تخلیه شود، توری را در پایین شیار اول قرار می دهیم وتخته ها را روی آن می گذاریم و اگر بخواهیم آب از سطح تخلیه شود، قاب توری را برروی تخته های شیار اول قرار می دهیم، بطوری که اگر سطح آب استخر بالا بیاید از این شاندورها سر ریز می شود ودر طرف دیگر آنها می ریزد(جلوی دیواره سوم مانک که موازی با دیواره استخر است). دیواره سوم مانک لولهای در بخش پایینی خود دارد که آب سرریز شده از این محل را به خارج از استخر هدایت می کند. نکته قابل توجه این که ساخت این سازه باید با دقت کافی ومصالح مناسب صورت گیرد تااز استحکام لازم برخوردار باشد.

از آنجا که همواره بین منبع آبی مورد نظر واستخرهای پرورشی فاصله ای وجود دارد وآب مورد نظر باید به طریقی از منبع آبی به استخرها انتقال یابد، به این منظور کانالهای انتقال آب احداث میشود. این کانال ها معمولا از جنس بتن هستند ومقطعی ذوذنقه ای دارند. ساخت این کانالها از هدر رفتن آب وآلوگی آن جلوگیری می کند و به منظور آبرسانی و زهکشی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

دانلود فایل pdf  آموزش طراحی و احداث استخر پرورش ماهی

آماده سازی استخرهای پرورشی قبل از ماهی دار کردن :

به طور کلی استخرهای پرورشی برای بار اول یا چندم مورد استفاده قرار می گیرند که آماده سازی استخرهای چند بار مصرف شامل مراحل بیشتری است که شرح آن در پی می آید.
برای آماده سازی این دسته از استخرها ابتدا آنها را خشک می کنیم ، سپس گیاهان موجود درآنها راخشک می کنیم و می سوزانیم. پس از آن برای ضد عفونی کردن استخر به ازای هر هکتار 750 کیلو گرم آهک پودر شده روی سطح خاک بستر ودیواره ها می پاشیم. پس از این مرحله خاک را تا عمق 15 سانتی متری شخم می زنیم ، سپس عملیات دیسک زنی صورت می گیرد. کلیه کانالها ودریچه های ورودی وخروجی استخرها را هم کنترل ودر صورت نقص آنها را تعمیر می کنیم.

از این مرحله به بعد، برای هر دو گروه استخرها باید مواردی را که در پی می آید به مورد اجراگذاشت: عملیات آبگیری استخرها 15 تا 20 روز قبل از ماهی دار کردن آنها صورت میی گیرد. نحوه کار به این صورت است که قبل از آبگیری 1250 کیلوگرم کود گاوی، 20کیلوگرم کود فسفاته و80 کیلوگرم کود ازته به ازای هر هکتار در سطح استخر پاشیده می شود، سپس استخرها را تا نیمه از آب پر می کنیم. بعد از یک هفته 2500 کیلو گرم کود گاوی، 20کیلو گرم کود فسفاته و80 کیلو گرم کود ازته به آب اضافه واستخرها را کاملا آبگیری می کنیم. بعد از گذشت زمان یاد شده می توان نسبت به ماهی دار کردن استخرها اقدام کرد. علت این که 15 تا 20 روز بعداز آبگیری استخرها به آن ماهی اضافه می شود این است که آب و بستر استخرها در این مدت فرصت پیدا می کنند تا از زی شناوران (گیاهی وجانوری) و موجودات کفزی غنی شود و این موجودات مورد تغذیه بچه ماهیان قرار گیرند تا با گرسنگی مواجه نشوند.

کاربران گرامی! چنانچه سؤالی در خصوص این مطلب دارید ، در بخش نظرات آنرا با ما مطرح نمایید تا به آن پاسخ دهیم.

منبع: هنر فردی
هنر فردی
رایگان
دریافت فایل
دوشنبه 31 اردیبهشت 1403، ساعت 00:53