همانطور که می دانید نقشه برداری یکی از مراحل پرزحمت و پیچیده ساختمان سازی و راه سازی است. اما اینکه یک مهندس عمران برای نقشه برداری به چه وسایل و تجهیزاتی نیاز دارد بحثی است که در این مقاله به آن می پردازیم.
وسایلی که در نقشه برداری و تهیه نقشه به کار می رود به طور کلی در دو مورد طبقه بندی می شوند:
الف: وسایلی که در عملیات زمینی به منظور انجام کار از آن ها استفاده می شود عبارتند از:
ب: وسایلی که در دفتر کار از آن ها به منظور انجام محاسبات و ترسیم نقشه استفاده می گردد که معمولا همان وسایل نقشه کشی و ترسیم هستند.
پست مرتبط : دانلود رایگان 10 فیلم کاربردی و مهم آموزش نقشه برداری+جزوه پی دی اف
که در زمین کوبیده می شوند و برای مشخص نمودن بهتر نقاط از یک از یک میخ کوچک آهنی (میخ کبریتی) که روی آن ها کوبیده خواهد شد استفاده می نمایند.
که در زمین های آسفالتی و دجی و غیره در زمین کوبیده می شوند.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
۳-در زمین های سنگی نقاط نقشه برداری را با حک کردن یک علامت به شکل + مشخص می کنند و اگر بخواهند نقاط موقتی باشد از رنگ روغنی استفاده می شود.
برای نقاطی که باید مدت طولانی در زمین ثابت باشند از نشانه های دائمی که به صورت مکعب های بتنی و بنام بنچ مارک نامیده می شود استفاده می کنند.
عبارت است از نیزه فلزی یا چوبی به طول دو متر و قطر متوسط دو تا چند سانتیمتر که آنرا روی نقاط مستقر می کنند. ژالن های فلزی ممکن است از لوله هایی ساخته شده باشند که روی یکدیگر سوار می شوند و طول های متفاوتی را تشکیل می دهند گاهی اوقات برای تعیین نقاط در شب از پرژکتور نیز استفاده شده است.
نوارهای مدرج که به نام متر فلزی یا پارچه ای به فروش می رسند عبارتند از نوارهایی به عرض یک سانتیمتر که مدرج بوده و معمولاً به طول های ده متری و بیست متری و سی متری و پنجاه متری و حتی صد متری دیده می شوند نوارها معمولاً به سانتی متر مدرج بوده و اگر طول حقیقی آن ها معلوم باشد می توان فواصل را با آنها تا حدود دقت نیم سانتیمتر اندازه گیری گردد.
این پست مشابه را نیز بخوانید : معرفی 4 تا از بهترین کلاس های آموزش نقشه برداری در ایران (تهران و شهرستان ها)
شاقول وسیله ی تعیین امتداد خط قائم در هر نقطه است. شاقول نقشه برداری باید قدری سنگین باشد که در اثر وزش بادهای ملایم منحرف نگردد.
8- گونیای مساحی: وسیله ای است که می توان از نقطه واقع بر یک امتداد عمودی از آن اخراج کرد و یا از نقطه واقع در خارج خطی عمودی بر خط فرود آورد. دو نوع دیگر گونیای مساحی ساخته شده که عبارتست از گونیای آینه ای و منشوری.
9- گونیای مساحی آینه ای: دو آینه ی بسیار کوچک که با هم زاویه ۴۵ درجه تشکیل می دهند روی صفحه ی فلزی نصب شده و می توان شاقولی را زیر آن آویزان کرد.
10- گونیای مساحی منشوری: در گونیای منشوری بجای دو آینه مسطح از یک منشور پنج ضلعی که دو وجه آن جیوه اندود شده و زاویه بین این دو وجه ۴۵ درجه می باشد استفاده می گردد. به علت این که زاویه ۴۵ درجه آن ثابت است بنابر این احتیاجی به کنترل و تصحیح ضمن کار ندارد.
11– قطب نما:
قطب نما وسیله ای است که برای اندازه گیری سمت مغناطیسی امتدادها ساخته شده است و قسمت های اصلی آن عبارت اند از:
– عقربک مغناطیسی که روی پایه قائمی می تواند به طور آزاد و متعادل نوسان کند.
– دایره محیطی مدرج که سمت امتدادها از روی آن تعیین می شود.
– خط نشانه روی
13- شاخص مدرج: در نقشه برداری و مخصوصاً کارهای ترازیابی که اختلاف ارتفاع بین نقاط را تعیین می کنند از شاخص مدرج استفاده می شود. و آن عبارت است از خط کش بزرگی که طول آن ۴ متر بوده و عرض آن حدود ۱۵ سانتی متر و ضخامت آن ۲ تا ۳ سانتیمتر می باشد. چون حمل و نقل شاخص ۴ متری مشکل است معمولاً تا شونده بوده و از ۲ تکه که روی هم لولا شده اند تشکیل می شود.
تراز هم به تنهایی برای افقی کردن یک خط یا یک سطح مورد استفاده است و هم با دوربین های نقشه برداری به منظور قائم نمودن محور آن ها به کار می رود. تراز تشکیل شده است از یک لوله شیشه ای که دارای انحنای بسیار کمی بوده و داخل آن را مایع بسیار سیال از قبیل (الکل و اتر) پر کرده و فقط حباب کوچکی هوا در آن باقی مانده است این لوله شیشه ای را داخل محفظه آهنی یا چوبی ثابت نموده و این محفظه بوسیله پیچ تنظیم و یک لولا به سطح دیگری به نام سطح اتکا متصل شده است. در وسط شیشه درجاتی به طور قرینه در دو طرف ایجاد شده و قسمت وسط که دو خط آن با رنگ قرمز مشخص شده درجه تنظیمی تراز است.دونمونه تراز موجود است تراز ممعمولی و تراز دیجیتالی.
ترازی است که سطح اتکاء همان محفظه است که شیشه در آن نصب شده است و در تراز بنایی چون نمی توان آن را تنظیم کرد باید هر چند وقت یک بار نشانه های جدیدی روی شیشه با مداد رنگی رسم کرد.
تراز کروی که برای افقی کردن تقریبی سطوح یا قائم نمودن شاخص بکار می رود داخل آن از مایع فراری (اتر و الکل) پر شده و حبابی در آن باقی مانده است اگر طوری این تراز کروی را نسبت به سطح اتکاء آن ثابت کرده باشیم که خط وصل از مرکز تراز عمودی بر سطح اتکاء باشد در این صورت تراز تنظیم خواهد بود.
۱- ترازیاب ساده
۲- ترازیاب با پیچ حرکت ارتفاعی
۳- ترازیاب دوترازه
۴- ترازیاب اتوماتیک
اندازه گیری زوایای افقی و قائم در نقشه برداری به طور مستمر انجام می شود و این اندازه گیری ها برای تعیین موقعیت نقاط در فضا مورد استفاده واقع می شود. با اندازه گیری زوایای افقی امتدادها را در صفحه افقی و با اندازه گیری زوایای قائم امتداد را در صفحه قائم مشخص می کنند بنابراین تعیین سمت ها در صفحه افقی و قائم با اندازه گیری زاویه انجام می شود.
کاربران گرامی ! چنانچه سؤال و یا پیشنهادی در مورد این مطلب دارید با ما در میان بگذارید.