کار نقشه برداری چیست و درآمد آن در بازار امروز ایران چگونه است؟

در این مقاله شما را با شغل نقشه برداری آشنا می کنیم و همچنین اگر کنجکاو هستید از درآمد این حرفه سر در بیاورید حدود آنرا برای شما بیان می کنیم. در مجموع به
کار نقشه برداری چیست و درآمد آن در بازار امروز ایران چگونه است؟

در این مقاله شما را با شغل نقشه برداری آشنا می کنیم و همچنین اگر کنجکاو هستید از درآمد این حرفه سر در بیاورید حدود آنرا برای شما بیان می کنیم. در مجموع به عملیات جمع آوری اطلاعات زمینی که به منظور تهیه نقشه برای کاربران مختلف می باشد نقشه برداری می گویند. نقشه برداری در فعالیتهای عمرانی نظیر احداث راهها ، خطوط انتقال نیرو و آب ، احداث تونل و مترو و مواردی دیگرکاربرد دارد.

مقدمه:

همان طور که می دانید، یکی از پرزحمت ترین و حساس ترین حوزه های کاری مهندسی عمران، کار نقشه برداری است که مهارت و توانایی خاصی می خواهد. نقشه‌برداری دو مرحله دارد اندازه گیری یا محاسبه و ارائه نتایج کار است. در مرحله اندازه گیری، از دستگاه‌ها و روش‌های مختلفی استفاده می‌شود تا داده‌های لازم برای مرحله دوم بدست آید. نتایج کار به صورتهای آنالوگ (نقشه، مقاطع طولی و عرضی و…) و یا رقمی (مانند جدول‌ها، مدل‌های رقمی زمین) ارائه می‌گردد.

 

اهداف نقشه برداری:

بطور کلی نقشه ها با دو هدف تک منظوره و یا چندمنظوره ساخته می شوند. نقشه های چندمنظوره برای اهداف مختلف و حتی کاربران مختلفی ساخته می شوند. نمونه آن را می توان نقشه های توپوگرافی و یا داده ها نام برد. نقشه های تک منظوره برای انجام کارهای خاصی تهیه می شوند مثلاً نقشه توزیع جمعیت، نقشه های آماری، نقشه های خاک شناسی و …

طبقه بندی انواع نقشه ها:

در نقشه خطی عوارض به شکل سمبل ‌هایی همراه با نوشته ها جهت بیان خصوصیات آن ها استفاده می گردند اما در نقشه عکسی عکس ها خود عوارض تصویر شده اند در نقشه های خطی منحنی های میزان نشان دهنده ارتفاعات بوده درحالی که در نقشه عکسی خود کوه و یا دره نمایش داده می شود و لذا عکس را می توان تفسیر نمود .فایده بسیار روشن نقشه عکسی تولید سریع آن نسبت به نقشه های خطی و سنتی است. از طرف دیگر مضراتی نیز دارد به طور مثال تفسیر یک عکس ممکن است برای کاربران غیرمتخصص مشکل ایجاد کند مثلاً کاربر از روی نقشه عکسی نوع پوشش گیاهی و یا کاربری زمین را کاملاً تشخیص نمی دهد از مضرات دیگر آن پنهان شدن برخی از عوارض در زیر ابرها و یا سایه در عکس است به طور مثال یک عارضه امکان دارد در سایه ابر و یا در سایه ساختمانی بلند قرار گیرد که در آن صورت روی عکس چیزی مشاهده نمی شود.

نقشه بردار

به علت وسعت زیاد نقشه‌برداری تقسیمات مختلفی برای آن در نظر گرفته‌اند:

۱- نقشه برداری زمینی (ژئودزی): نوع پایه نقشه برداری جهت تعیین و بررسی شکل و ابعاد زمین و عوارض سطحی آن.

۲- مکان‌نگاری (توپوگرافی): برداشت و نمایش شکل زمین و محاسبه مساحت وارتفاع. در واقع هدف اصلی آن تهیه نقشه‌های ارتفاعی است.

۳- فتوگرامتری: تهیه نقشه با استفاده از عکس برداری زمینی، هوایی یا ماهواره‌ای.

 

چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!

 

۴- نقشه‌نگاری (کارتوگرافی): مراحل ترسیم نقشه را گویند. در این بخش نقشه برداری هنر بسیار دخیل است.

۵- سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS): در این سیستم همه اطلاعات به صورت مکان مرجع دسته بندی می‌شوند و کاربردهای فراوانی دارد از جمله ذخیره، بازیابی، به هنگام سازی و پردازش داده‌های مکانی به منظور اتخاذ یا پشتیبانی یک تصمیم برای حل یک مسئله به بهترین روش و کمترین هزینه را ممکن می‌سازد.

۶- سنجش از دور (RS): جمع‌آوری اطلاعات از عوارض سطح زمین، بدون تماس فیزیکی بیشترین اتکای آن به تصاویر ماهواره‌ای است.

۷- کاداستر (پارسل مپ): نقشه برداری ثبتی و یا نقشه برداری که ارزش حقوقی داشته باشد.

۸- آب‌نگاری (هیدروگرافی): تهیه نقشه و دادهای مکانی از ژرفای آب‌ها.

زمینه‌های کاربرد نقشه برداری:

نقشه-بردار11

نقشه‌برداری مسیر:
نقشه‌برداری مسیر، برای طراحی و پیاده کردن مسیرها از قبیل راه، راه‌آهن و کانال‌کشی استفاده می‌گردد.

نقشه‌برداری زیرزمینی:
نقشه‌برداری زیرزمینی، موضوع آن برداشت یا پیاده کردن نقشه‌های تونل‌ها و معادن است.

نقشه‌برداری هیدروگرافی:
نقشه‌برداری هیدروگرافی، به منظور داشتن موقعیت عمق دریاها و رودخانه‌ها جهت عبور و مرور کشتی‌ها، زیردریایی‌ها، محل عبور لوله‌های نفت و گاز در اعماق دریاها، ایجاد اسکله‌های جدید و مکانیزه، احیای بنادر و تأسیسات ساحلی متعلق به آنها، همچنین بهره‌برداری صحیح و بهینه از دریاچه‌ها و سدها، از آن استفاده می‌شود.

نقشه‌برداری نظامی:
نقشه‌برداری نظامی، برای تهیه نقشه‌های نظامی و تعیین نقاط مهم استراتژیکی یک منطقه و برای اهداف نظامی و آرایش و استقرار نیروهای رزمنده و مواضع تعرضی و دفاعی با مقیاس بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نقشه‌برداری ثبتی:
نقشه‌برداری ثبتی، با هدف تعیین حدود اراضی و مساحت قطعات ملکی، در حوزه املاک و مستغلات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نقشه‌برداری شهری:
نقشه‌برداری شهری، برای تهیه و اجرای طرح‌های جامع و تفصیلی و هادی شهرها به کار می‌رود.

مهندس نقشه بردار به چه کسی می گویند:

مهندسی نقشه‌برداری، شاخه‌ای از علوم مهندسی است که به جمع آوری، آماده سازی، ذخیره سازی، پردازش، مدیریت، تحلیل، تلفیق، بازیابی و انتقال داده‌های مکان مرجع می‌پردازد.

درآمد حاصل از کار نقشه برداری:

نقشه‌ برداری یکی از رشته‌های اصلی در سازمان نظام مهندسی است. دانش‌آموختگان رشته نقشه‌برداری در هر مقطعی از دیپلم به بالا به سرعت جذب بازار کار می‌شوند. به دلیل اهمیت این رشته در کارهای عمرانی و محاسبات سنگین ریاضی و تئوری خطاها کسب مدرک در این رشته کار آسانی نیست. از این رو دانشجویان این رشته حتی در هنگام تحصیل نیز با پیشنهادات کار فراوانی روبرو می‌شوند. سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، وزارت راه و ترابری، وزارت نفت، سازمان آب، سازمان بنادر و کشتیرانی، سازمان جغرافیایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سازمان نقشه‌برداری کشور، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، شهرداری‌های کشور و بخش خصوصی از جمله محل‌های جذب فارغ‌التحصیلان این رشته‌است.

حتما بخوانید: معرفی 4 تا از بهترین کلاس های آموزش نقشه برداری در ایران (تهران و شهرستان ها)

این حرفه سختی های زیادی داره و مهارت منحصر به فردی هم می خواهد! اما در آمدهای آنها بین 3 تا 7 میلیون گزارش شده است. که بسته به نوع شرکت و نوع پروژه این رقم متفاوت است.

منبع: هنر فردی
هنر فردی
رایگان
دریافت فایل
سه‌شنبه 13 آذر 1403، ساعت 17:16