در ادامه مطالب آموزشی پرورش توت فرنگی در این پست بهترین وجدیدترین روش کشت و پرورش توت فرنگی در باغفچه منزل، گلدان و یا گلخانه را بصورت تصویری و اصولی آموزش می دهیم.
در مطالب قبلی تمام خواص و فواید توت فرنگی برای بدن و پوست را مشاهده فرمودید. در اینجا روش اصولی کشت و پرورش توت فرنگی را آموزش می دهیم.
ارقام توت فرنگی شامل دو گروه است:
۱- ارقام بهاره یعنی بوتههایی که در سال یکبار میوه میدهند.مهمترین ارقام بهاره عبارتند از گورلا، آلیسو، تیوگو، رد گانتلت، اسیتا، کاتس کیل، فرسنا.
۲- ارقام چهار فصله که در سال بیش از یکبار میوه میدهند، تقسیم میگردند. ارقام چهار فصله بسیار قویالرشد و خزنده بوده و از اواخر اردیبهشت تا اواخر تابستان و گاهی اوایل پاییز میوه میدهند. میوهها ریز و به تعداد زیادتری در هر بوته تولید میشوند. ارقام چهار فصله مانند: استرا و هومی جنتو میباشد.
به علت زود بارور شدن گل های توت فرنگی در بهار، باید بوته ها در جایی کاشته شوند که سرمایی دیر رس بهاره به آنها صدمه نزند. زمین مورد استفاده برای کاشت باید رو به جنوب باشد چون زودتر گرم می شود. این گیاه به آب فراوان احتیاج دارد مخصوصا در دوره رسیدن میوه, در غیر این صورت میوه ها کوچک باقی می مانند.
فرقی نمی کند که در خانه یا در گلخانه گلخانه را می کارید، بوته های توت فرنگی را در اواخر پاییز تا اوایل بهار میتوان جابه جا کرد، بنابراین بهترین زمان برای کاشت توت فرنگی همین بازه زمانی است. اگر گیاه را در پاییز کاشتید، تابستان آینده میتوانید محصول آن را برداشت کنید. اما اگر بوته را در بهار می کارید برای قوی شدن گیاه باید گل های آن را بچینید. جوانه های توت فرنگی با کوتاه تر شدن طول روز در پاییز به وجود می آیند. اما به علت سرمای هوا در زمستان گل ها در بهار دیده می شوند.
مطلب مشابه: بهترین زمان کاشت توت فرنگی چه زمانی است؟
اولین مرحله برای کاشت توت فرنگی های سالم و خوب انتخاب بوته هایی مناسب است. گیاهی برای کشت انتخاب می شود که عاری از هرگونه بیماری و عارضه ای باشد.گیاه منتخب گیاهی است که ریشه ایی سالم و قوی داشته باشد. راه شناخت ریشه های سالم این است که به رنگ ریشه دقت شود هرچه ریشه ها سفید تر باشند. و افشان تر به نظر برسد قوی تر و سالم تر هستند.
توت فرنگی خاک های نرم را ترجیح می دهد خاک های شنی رسی برای کاشت توت فرنگی مناسب ترد اما در دیگر خاک ها نیز رشد می کند. PH مناسب برای خاک باید بین ۵٫۵ تا ۶٫۵ باشد (دستگاه سنجش Ph را می توانید از مغازه ای که بوته را می خرید تهیه کنید). در ارتفاع ۴۰۰تا ۸۰۰ متری از سطح دریا توت فرنگی رشد خوبی داشته و نیمه مقاوم است. نیاز سرمایی این گیاه را ۲۰۰ تا ۴۰۰ ساعت دمای ۶ تا ۷ درجه در نظر گرفته اند.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
دمای مناسب برای توت فرنگی ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی گراد است؛ البته این گیاه تاحدی به سرما نیز مقاوم است. بدون پوشش تا دمای -۵ درجه را تحمل می کند. روی بوته ها را بپوشانید تا دما ی -۱۸ درجه را هم تحمل می کند.
اوایل پاییز یا بهار، زمین را شخم و دیسک زده و سپس ازکود های حیوانی و شیمیایی و مقدار ۱۰ تن در هکتار کود حیوانی پوسیده با خاک مخلوط کرده و تاکید بر آزمایش خاک به مقدار ۱۰۰ -۸۰ کیلو ازت خالص در سه مرحله ،۱۵۰-۱۰۰ کیلو پتاس خالص و ۸۰-۶۰ کیلو فسفر در هکتار استفاده می شود سپس با نحر کن جوی های به عرض ۴۰ سانتی متر و پشته های به عرض ۸۰ سانتی متر ایجاد می کنند.
در سال اول قبل از کاشت ، کود فسفر و پتاسه و نصف مقدار کود اوره قبل از دیسک زنی به خاک داده می شود و بقیه کود اوره قبل از گلدهی و بعد از برداشت محصول در دو نوبت به خاک افزوده شده و سپس آبیاری می شود.
پس قبل از کاشت توت فرنگی باید خاک را زیر و رو کنید. برای اینکه ریشه ها بهتر در خاک حفظ شوند و هیچکدام از دست نروند زمین را قبل از کشت آبیاری کنید مرطوب شدن زمین به حفظ بهتر ریشه ها در خاک کمک می کند. برگ های پیر را از بوته جدا کنید و ریشه ها را نیز از هم جدا کنید. اینکار به ریشه زایی بهتر کمک می کند. در موقع کاشت خاک باید مرطوب باشد و بلافاصله بعد از کاشت ، مزرعه را آبیاری کردو کاشت بوته ها در خاک خشک سبب از بین رفتن تعدادی از آنها می شود . هنگام کاشت باید تمام برگ های پیر بوته های توت فرنگی را قطع کرد و ریشه ها را از هم جدا نمود ، سپس اقدام به کاشت کرد . اگر گیاهی زیاد عمق کم کاشته شود بوته به علت خشکی زیاد صدمه می بیند.
معمولا بوته ها را به فاصله ۴۰ سانتی متر از یکدیگر در روی پشته ها می کارند و به طور تقریبی تراکم بوته در هکتار طبق روش بالا حدود ۳۱۲۵۰ بوته برآورده می شود.
دانلود پی دی اف روش اصولی کاشت توت فرنگی در گلدان و منزل
ازدیاد به طریق جنسی و غیر جنسی صورت میگیرد.
الف) ازدیاد جنسی: ازدیاد توت فرنگی به وسیله بذر، مخصوص ارقامی است که طبیعتاً تولید ساقه رونده نمیکنند و یا ارقامی که ساقههای رونده کمی دارند. همچنین جهت تولید ارقام جدید از روش ازدیاد بذری استفاده میشود.
ب) ازدیاد غیر جنسی: در ازدیاد غیر جنسی که تقسیم بوته خوانده میشود، بوتههایی را که خوب رشد کرده و قوی هستند، پس از خارج کردن از زمین به چند بوته کوچکتر که هر کدام دارای مقداری ریشه باشند تقسیم کرده و سپس آنها را در محل اصلی نشا میکنند. در این روش باید از بوتههای سالم پایههای مادری استفاده شود. روش ازدیاد از طریق ساقههای رونده بدین صورت است که پس از ریشهدار شدن، ساقههای رونده را در تابستان از بوته مادری جدا و در محل سایه نشا میکنند و سپس در فصل پاییز بوتههای انتخابی را به زمین اصلی انتقال میدهند
۱- پوشاندن خاک به وسیله کاه یا خاک اره موجب می شود که میوه با خاک به طور مستقیم تماس نداشته باشد و رطوبت خاک نیز به خوبی حفظ شود .
۲- آبیاری حداقل هفته ای یک بار و به طریق جوی پشته ای صورت گیرد .
۳- کنترل به موقع بیماری ها،آفات و علف های هرز
۴- قطع ساقه های رونده در زمان فصل رشت برای جلوگیری از ظریف شدن بوته های مادری .
شرایط عمومی مناسب جهت کشت و پرورش:
به دلیل اینکه بیماری های شایع و رایج توت فرنگی زیاد هستند و برای کوتاه تر شدن حجم مقاله، همه بیماری ها و آفات توت فرنگی +تصاویر آن را در قالب یک جزوه پی دی اف قرار داده ایم که پیشنهاد می کنیم آن را دانلود کنید:
دانلود جزوه بیماری ها و آفات توت فرنگی
مطلب مشابه: 4 فیلم آموزش روش اصولی کاشت و پرورش توت فرنگی در منزل (رایگان)
باز هم هرگونه سوالی در زمینه کشت و پرورش توت فرنگی گلخانه ای دارید در بخش نظرات از ما بپرسید.